Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2017 18:51 - ние и съседите ни 2
Автор: bven Категория: Регионални   
Прочетен: 1864 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
продължение...

 ЕЗИКЪТ НА КОРЕННИТЕ ЖИТЕЛИ

 

"Българи в Троянската война" - Йордан Табов:  (Като PDF , Като текст)

През античността населението на източната и южната части на Балканите е наричало черното, бялото, житото и земята със същите думи, с които българите ги наричаме и днес.

- Античната река Черна е приток на Дунав. В някои стари ръкописи тя е наречена “Аква негра” - “черна вода” - и изследователят Мюленхоф е направил извод, че думата “черна” е имала в "тракийския" език същия смисъл, който има и до ден днешен в българския.

balio(s) - “бяло” (без гръцкото окончение “s” думата е balio).

sitos - "жито".

seli(s) - място за сядане, село, селище.

- пеласгийската дума тачъ(с) [tachys] - бърз, тича.

- Един от най-авторитетните познавачи на антична Гърция - Дж. Пинсент дава името на тракийската богиня на плодородието “майка земя”: Zemelo.

Всички тези думи са пеласгийски.

ОДРИНСКОТО ЦАРСТВО

В земите на Одриското "тракийско" царство е българският град Одрин. Как се е писало името на жителите му - “одринци” - на старогръцки? Не е ли “одриси”.

 

ПИСМЕНОСТТА НА ДРЕВНИТЕ БАЛКАНЦИ

инж. Емил Живков - Зиези: "Траките са Българи"

При разкопки след Втората Световна война американският археолог К. Леман открива на остров Самотраки надписи, които определя за "тракийски" - на около 40 керамични фрагмента от VI-III в.пр.Хр. Голямо било учудването на научния свят, когато се оказало, че в тях се среща българската "кирилска" буква "Б". Леман тълкува този знак като "Б" /b/.

"Кирилска" буква в античен "тракийски" текст не е прецедент. Известни са и надписи от остров Тера, които съдържат подобни букви "Б".

image
Рибар от о-в Тера с чумбас - плитка и перчем


Много от надписите от Самотраки съдържат думата "ден" или "дин", в очевидна връзка със старобългарската дума "дьнь" - "ден".  Другите български думи, които се откриват в надписите са: "дена", "века", "оно", "ли", "дел", "пито", "леси", "ле", "то".

ТРАКИЙСКИТЕ ДУМИ СЪВПАДАТ С ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРСКИ

Днес на науката са известни едва около 200 тракийски думи. Близо 80 от тях имат пълен аналог с думи от съвремения и средновековен български език.Доказани са прилики на местните, родовите и личните имена, близост в граматиката и в смисловата структура на изречението. Такова подобие между античен и съвременен език не може да бъде случайно. То е напълно съизмеримо с нивото на съхранение на старогръцкия език у днешните гърци.


 

ЛЕГЕНДАТА ЗА ПРОИЗХОДА НА ПЕЛАЗГИТЕ И НА БЪЛГАРИТЕ

Легендата е, че българите са произлезли от митичния родоначалник Българ. Тя е широко разпространена у старите автори и се среща например:
- в “Хрониката” на Лъв Дякон: “... по името на своя родоначалник Болгар страната си започнали да наричат Болгария.”
- в латинския превод на хрониката на Теофан, направен от Анастасий Библиотекар.
- у Михаил Сириец.

Легендата за пеласгите: “Пеласги – най-древното население на Гърция, потомци на митичния Пеласг, син на Зевс, роден в Аркадия (митична страна на щастието).”

Съвпадение на две различни легенди? Възможно е. Но като се добави, че името на героя, което днешните учени погрешно четат като "Пеласг", древните гърци са изговаряли Пелгар, по-вероятно е друго: излиза, че това е една и съща легенда - разказвала се е тук и там, минавала е от една хроника в друга.
Йордан Табов


 

ВИЗАНТИЕЦЪТ, КОЙТО НИ ОТВАРЯ ОЧИТЕ

Пак за лъжите на гърците

Визнтиецът е Иван Цеца (Иван Цецо, на гръцки Йоан Цецес) - виден византийски учен, историк и поет от ХІ-XII в. Лъжите са опитите на придворните византийски хронисти да подменят миналото на Балканите и да "изхвърлят" българите от него.

Йоан Цеца е един от най-образованите учени на времето си, с енциклопедични знания. За изследователите на античността той е безспорен авторитет; неговите сведения се ползват с такова доверие, че от цитати в негови произведения и записки, специалистите възстанавяват загубени ценни антични текстове на други автори.

Той енергично развенчава една прокарваща се заблуда - че българите са късно дошли на Балканите. И твърдо напомня,  че античните пеони, населявали територията на днешна централна и северна Гърция, са българи:

А пеонците са българите. Не вярвай на глупаците,

да смяташ, че пеонците са различни от тях.

Те (глупаците) смятат, че Аксиос е различен от Вардара. ...

А някога бяха господари от планината Пинд ... почти до самия Константинопол

чак до времето на най-силния самодържец Василий,

който напълно им свил врата

и ги направи роби на Ромейската държава."

Йоан Цеца - „Илиади”. ГИБИ ("Гръцки източници за българската история") том Х, стр. 105 - 106

Според Йоан Цеца българите от античността до Василий ІІ Българоубиец - 11 век, владеели Македония и Тракия. Това твърдение не е някакво изключение - то се потвърждава и от много други сведения на стари автори - и по-ранни от него (примери - в следващите части).

Прави впечатление полемичният стил на Цеца. Той нарича “глупаци” някакви хора, които считали, че пеоните не са българи и реката Аксиос не е Вардар. Опонентите на Цеца - “глупците” – са  византийските “елинизатори”, които са въвеждали на територията на Византия гръцки названия вместо местните. Спорът на Цеца с тях е свидетелство за методите, с които е била провеждана “елинизацията”.

 

Йоан Цеца:

 

Същото казва и Йоан Зонара - "Речник": "Пеонци - латинско име или тракийския народ македонци. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи. Панонци – българите, Панония – България. Склавиния – България."

(Според старите автори "панонци" е по-ново име на пеонците. Вероятно Зонара смята, че "пеони" е латинизиран изговор на името.)

image
Пеон - лека конница


Пеония

Един от градовете на пеонците е Битоля (Пелагия). Сред столиците й са били Билазорон (Велес) на река Вардар и Стоби (днешното село Стоб, Кюстендилско).

image

 Имането на пеоните включва златни и сребърни монети

image

 

Пеония на картата:

image


Днешните ни историци наричат Йоан Цеца "архаизатор", защото давал на българите антични имена. Той пък ги е нарекъл кратко и ясно: "глупаци"...

БЪЛГАРИ И СЪСЕДИ - ПРИШЪЛЦИ ИЛИ КОРЕННИ ЖИТЕЛИ

 

 

Учили сме в училище, че нашият народ - а и съседите ни - сме пришълци в тази част на света. Това е официалната версия на държавните историци от Освобождението насам.

В действителност нещата стоят другояче:

- Версията, че сме пришълци в собствената си страна е една нова версия, наложена през последните 100-150 години.

- Допреди 150-200 години - столетия и хилядолетия назад - се е учила съвсем друга история. И историците от древността до 18-19 век разказват друга история...

Името "българи" започва да се използва на Балканите  от 4 век. С него старите историци наричат същото местно население, което по-рано  е известно с имената мизи, "траки", пеласги и пр.

Многобройни примери и от фолклора, етнографията, обичаите, бита, традициите, езика - свидетелстват, че българите сме местен народ.


ШКОЛАТА НА ФАЛШИФИКАТОРИТЕ

- От Освобождението у нас е на власт една историческа школа - "Златарската" - по името на Васил Златарски, обявен за "Баща на българската история". Тя се е срастнала с държавата и е една и съща при всички управления. Налагането й не е резултат на научно превъзходство, а на политически интриги и чиновнически кариеризъм. Основателите й са изобличавани във фалшификации - и от наши и от чужди учени - а "кариерата" й е изпълнена със скандали.

- Почти всичко, което сме учили в училище е резултат на едностранчивите съчинения и историческото инженерство на тази школа. Доказателствата на нейните историци - за версията, че сме пришълци - всъщност са малко, изворите им също са бедни, но смелостта и творческия им размах са големи.

Историята, че българите сме доведени на Балканите отдалеч от Аспарух е една недоказана легенда - мит, който се налага у нас след Освобождението. Няма сериозни доказателства за такова далечно преселение. Нито за тюркски, ирански, памирски и пр. чужд произход на нашия народ.

- Безпътицата на привържениците на чуждия ни произход, може да се види в обзори като този: "Теории за произхода на древните българи". Защо тези историци като побъркани търсят произхода ни по Земята - и никъде не го намират - те си знаят. А данните за балканския ни произход са внушителни и многобройни. Точно тях търсачите на митичната "прародина" винаги заобикалят и никога не виждат.

 


  

КОРЕННИТЕ ЖИТЕЛИ НА БАЛКАНИТЕ И АНАТОЛИЯ

Местните жители на Южните Балкани са "пеласгите" - коренното, пред-гръцко население. Пеласгите живеят тук преди идването на гърците - за това няма спор сред днешните историци. Херодот-І-57: "атическият (предгръцки) народ бил пеласгийски".

"Според Херодот, по-раншното име на Гърция било Пелазгия.”
Христо М. Данов - „Христоматия по история на стария свят” (ДИ „ Наука и изкуство", София, 1976 г.). Херодот-ІІ-56

Нямало е спор и сред древногръцките автори - те разказват, че когато гръцкото племе пристига тук, то заварва "пеласгите" и попада в техния свят. Това е един свят от родствени народи на Балканите и Анатолия, с развита цивилизация и култура, които очароват и грабват гръцките пришълци. До такава степен, че гърците пожелават повече от всичко да ги притежават - и да направят местната култура своя. Те добиват фикс-идея - да усвоят тази цивилизация и буквално да я откраднат от местните жители.
Започват с възхищение от "пеласгите" и ги наричат "богоподобни", заради всичко което виждат у тях. Дори в гръцката митология им "дават" най-благородния произход - от "Пеласг - син на самия Зевс". Но когато усвояват местната култура, те вече искат да я направят само своя и да заличат всеки спомен, че някога не е била тяхна. Ревността им срещу местното население стига до там, че тези, на които по-рано са казвали "богоподобни", по-късно започват да наричат "траки" - в гръцкия език обидна дума - буквално "варвари", "диваци", "чужденци", "неелини". И им отричат правото да имат каквото и да е общо с т.нар. "елинска култура":

Географът Страбон: „Пелопонес преди да дойдат елините бил населяван от варвари. Но също цяла Гърция била някога населена с варвари, ако човек сам съди по преданията."

Многобройни са свидетелствата, че тези родствени пред-гръцки народи, са същите, които обитават Балканите и Мала Азия и днес и се наричат българи (и "македонци"), сърби, хървати, а също и "румънци", дори "турци" (в голямата им част). Това се опитват да скрият още от древността гръцките пришълци - като отричат правото на местните народи над културата им, те стигат дотам да им отричат и правото върху собствената им земя. Тази гръцка идея - да се преправи историята - достига пълната си сила в Ромейската империя, когато в нея се налагат гърците.

ВИЗАНТИЙСКА ПРЕРАБОТКА НА БАЛКАНСКАТА ИСТОРИЯ

Придворните официални византийски летописци след 7 век провеждат мащабна и продължителна кампания за прокарване на идеята, че местните са чужденци, а пришълците (гърци) са местни хора.

Тази отдавна разработена версия преди 100-200 години приемат наготово за свой шаблон и налагат повечето официални историци на Великите сили - до днешната епоха. Чуждите историци, когато се отнася за българската история обикновено се доверяват на българските историци. А те поддържат гъркоманска линия.

Цикълът на някогашната гръцка фикс-идея е завършен и тя е извървяла своя пълен кръговрат: "Културата и цивилизацията са изобретени от гърците, подети са от римляните и са завършени от Западна Европа."

А историята извън тази версия? Историята, която се е знаела допреди 100-200 години и за която има всякакви примери от историци и писатели от изток и запад, български и чужди, средновековни и древни?

СВИДЕТЕЛСТВА

За общоприетата стара история - отпреди 19-20 век - свидетелстват дори и самите привърженици на чуждия ни произход - например:

Йордан Табов: "На специалистите е добре известно, че в средните векове българите са считани за старо местно население на Балканския полуостров. Например Константин Иречек (един от основателите на Златарската школа) пише буквално:
 
В средните векове южните славяни често са смятани за аборигени (коренни жители); но това е недоразумение, произлязло при четене на древните писатели поради  незнание на историята.”
 
И така оказва се, че четейки древните писатели, нашите средновековни прадеди са грешали. Такива неща са възможни. Но все пак е интересно да разберем: какво са писали древните писатели и как трябва да се тълкуват “правилно” техните сведения?"

Петър Добрев -  най-известният популяризатор на "памирската теза" за произхода на българите:
Съгласно една доста разпространена във Византия традиция на българите се е гледало като на народ, произлизащ от древното тракийско племе бриги или фриги. Преки сведения за това е оставил Димитрий Хоматиан.”
Петър Добрев - “Необясненото и необяснимото в ранната българска история” - стр. 145 - 148" http://n-dimitar.hit.bg/kniga/kniga4.html

При по-старите историци това е всеобщо мнение.

копие от https://bgistoria.jimdo.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B8/

 



Тагове:   език,   българи,   история,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14878398
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава